MANASTIRI OVČARSKO-KABLARSKE KLISURE

JEDNODNEVNI IZLET

 

PROGRAM PUTOVANJA: 

1.Dan– Novi sad – Beograd – Ovčarko Kablarska klisura- Beograd – Novi Sad

Sastanak putnika u jutarnjim časovima na dogovorenom mestu. Vožnja auto-putem do isključenja za Čačak a zatim magistralom ka Ovčarsko -Kablarskoj klisuri sa usputnim zadržavanje radi pauze. Ovčarsko – Kablarska klisura duga 20 kilometara, na putu koji vodi od Čačka prema Užicu, prepoznatljiva je po strmim, krševitim obroncima planina, meandrama Zapadne Morave i brojnim manastirima velike lepote, nazvanim Nova ili Mala srpska Sveta Gora. Iako se nezna tačno ni ko su osnivači ovčarsko-kablarskih manastira, niti kada su oni tačno podignuti, sigurno je da je prirodno okruženje klisure poslužilo kao nadahnuće monaškim zajednicama da se smeste u ovim prelepim, ali slabo pristupačnim predelima, najverovatnije već nakon Maričke bitke 1371. godine.Putopisci 19. veka opisivali su ovaj predeo kao “pukotinu između stena” kroz koju se provlači reka. Kroz nekada potpuno neprohodnu klisuru, danas se provlači magistralni put pristojnog kvaliteta, povezujući deset manastira: Vavedenje, Preobraženje, Vaznesenje, Sretenje, Sv.Trojica, Jovanje, Uspenje, Nikolje, Blagoveštenje i IlinjePredstavljaju pravi vodič kroz tradiciju, duhovnost i istorijsko nasleđe Srbije.  Po dolasku obilazak prvog od manastira, Manastira Vavedenje. sa crkvom Vavedenje Presvete Bogorodice, nalazi se na desnoj obali Zapadne Morave. Po legendi, ovaj manastir su podigli Stevan Nemanja i njegov sin Sveti Sava. Prvi put se pominje 1525. godine, a obnovljen je 1874.godine.Poseduje retke stare knjige među kojima je i Beogradsko četvorojevanđelje, iz 1552. godine. Manastirska slava je Vavedenje, 4. decembar.Zatim krećemo ka manstiru Preobraženje., sa crkvom Sv. Nikole, nalazi se na levoj obali Zapadne Morave, pod Kablarom. Prvi put se pominje 1476. godine. Po predanju, manastir su podigli svetogorski kaluđeri koji su se povukli iz Svete Gore, ispred Katalone, u 14. veku. Priprata je živopisana 1635. godine, a naos 1697. godine.U manastiru je očuvan veći broj rukopisnih knjiga. Pored Morave se nalazi konak koji je sagradio Miloš Obrenović. Manastirska slava je Mladi Nikola. Nakon obilaska ovog manastira krećemo ka sledećem manastiru Manastiru Blagoveštenje, Manastir Blagoveštenje sa crkvom Blagovesti Presvete Bogorodice, potiče iz 17. veka. Nalazi se na levoj obali Morave, ispod Kablara. Crkva je zanimljive arhitekture, živopis je rađen od 1602. do 1632. godine i jedno je od najboljih ostvarenja u našem zidnom slikarstvu u prvoj polovini 17. veka. Od starog ikonostasa sačuvana je prestona ikona Bogorodice sa Hristom, rad slikara Mitrofana iz 1602. godine.Manastirska slava su Blagovesti, 7. april.  Posle obilaska dolazimo do Ovčar Banje i krećemo na fakultativnu vožnju čamcem po Ovčarsko – Kablarskoj klisuri i tom prilikom ćemo videti i Manastir Nikolje.Vraćamo se u Ovčar Banju gde ćemo napraviti pauzu za slobodne aktivnosti, do polaska Dolazak na mesto polaska u kasnim večernjim časovima. Kraj programa.

 

TERMIN PUTOVANJA CENA ZA POLAZAK IZ PANČEVA CENA ZA POLAZAK IZ PANČEVA CENA ZA POLAZAK IZ BEOGRADA
13.09.2020 2000,00 RSD 1800,00 RSD 1600,00 RSD

 

CENA ARANŽMANA OBUHVATA:

  • prevoz autobusom turističke klase (tv,dvd,klima) prema programu putovanja / mesta se određuju prema vremenu prijave
  • Organizaciju i tehničko vođstvo puta sa licenciranim turističkim vodičem

 

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:

  • Individualne troškove
  • Vožnja čamcem po Ovčarsko-Kablarskoj klisuri 200,00 rsd

 

NAČIN PLAĆANJA

 

  • U celosti prilikom rezervacije aranžmana
  • 30% prilikom rezervacije aranžmana a ostatak najdalje 7 dana pred putovanje
  • Platnim karticama Dina, Master,Visa, Maestro.

 

 

POPUSTI I DOPLATE:

 

  • Deca od 0-3 godine ne plaćaju I nemaju sedište u autobusu
  • Deca od 3-8 godina plaćaju 1.000,00 RSD
  • Ukoliko ne postoji dovoljan broj putnika  za polazak iz Banatskog Karlovca min(15) cena transfera do Pančeva je 500,00 rsd

 

 

NAPOMENA: 

Prijave za fakultativne izlete se vrše u agenciji prilikom prijave za putovanje. 

 

PROGRAM JE RAĐEN NA BAZI MINIMUM PRIJAVLJENIH 50 PUTNIKA.U  SLUČAJU NEDOVOLJNOG BROJA PUTNIKA ROK ZA OTKAZ PUTOVANJA JE 5  DANA PRE POČETKA PUTOVANJA.

Agencija zadržava pravo korekcije cena u slučaju promena na deviznom tržištu. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.

uz ovaj program važe Opšti Uslovi Putovanja Turističke Agencije Organizatora Putovanja

Organizator putovanja: DISCOVERY HOLIDAYS licenca OTP 417/2020 kat. A20 od 25.02.2020.

Uz ovaj program ne važi garancija putovanja.

Za kompletnu ponudu Vas pozivamo da kontaktirate agenciju na broj telefona: +381 (0)11 409 54 56
ili email adresu: office@discoveryholidays.rs

Comments are closed.