TASOS

TASOS-main


 

11-TASOS-Skala-Marion-300x200

Skala Marion

Limenas

Limenas


Dužina čitave obale iznosi 115 km, a površina ostrva 378,84 km2.Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskom moru, nalazi se nadomak Kavale, jednog od najlepših gradova Grčke. Udaljen je 200 km od Soluna i 8 km od kopna. Od luke Keramoti do Tasosa se stiže trajektom za 40 minuta.

Glavni grad, administrativni centar i luka je Limenas. Najposećenija letovališta na Tasosu su Limenarija, Potos, Skala Potamija i Golden Beach dok mnogi turisti svoj mir pronalaze i u manjim mestima kao sto su Skala Sotiras i Skala Marion.

Najveće turističke atrakcije su Manastir Sv. Arhangela Mihaila iz 12-og veka, građen u vizantijskom stilu, autentična stara makedonska sela Panagija i Teologos karakteristična za severni deo Grčke, ostatci Antičke agore i amfiteatra, kao i ostatci srednjevekovnog grada na području Limenasa. Takođe se može posetiti tradicionalna fabrika za proizvodnju maslinovog ulja.

Glavne privredne grane su proizvodnja i eksploatacija mermera, uzgajanje maslina i proizvodnja maslinovog ulja, meda od borovih iglica koji je poznat ne samo na Tasosu već i u čitavoj Evropi. Ne bi trebalo propustiti čuvenu jagnjetinu sa Tasosa posebno u selima u unutrašnjosti ostrva kao sto su Teologos i Panagija.

Avanturistima preporučujemo i odlazak na najviši vrh Tasosa Ipsarion visine 1204 m odakle možete uživati u spektakularnom pogledu na čitav severni deo Grčke, a za one planinarskog duha postoji staza iz sela Potamija koja prolazi pored planinarskog doma.

Ipak, plaže su ono sto krasi Tasos te vam preporučujemo: Psili Amos, Aliki, Tripiti, Paradizo, Makriamos, Mermerna plaža, Atspas, Golden Beach, Pefkari i druge.


 

Važne informacije:

TASOS-map


Glavni grad:
Tasos (Limenas)

Regija: Istočna Makedonija i Trakija

Website: www.thassos.gr

Poštanski broj: 640 04

Pozivni broj: 25930

Oznaka za auto tablice: KB

Populacija: 13770 stanovnika

 

 

Temperatura April Maj Jun Jul Avgust Septembar Oktobar
Vazduha 21 23 25 29 30 28 22
Vode 15 19 23 24 26 24 20

Iz naše bogate turističke ponude letovanja na Tasosu izdvajamo sledeće destinacije:

Comments are closed.